История

През м.септември 1961 г. Спортно дружество Чардафон-Орловец изпраща свой отбор да вземе участие в турнира за Купата на Народна Република България на ледената площадка в столицата София с треньори на габровци са Величко Лютаков и Стефан Попов.В отбора вземат и Христо Коев-Кучето и Стелян Стефанов,които в по-късен етап дават своя принос и като треньори.Същата година юношите на дружеството водени от треньорите Петър Николов и Мишо Новаков в град Трявна заемат и първото призово класиране трето място на първото републиканско първенство за юноши.Следващата година треньорът Кольо Тодоров и водените от него юноши заемат първо място на зоналния турнир в Търговище,което им дава право да вземат участие на републиканското първенство в Ямбол.Добрите резултати в първите години поттикват Благой Вангелов да организира и плануването на тренировъчния процес допринасяйки за по добри резултати.1965 година отбора влиза в „Б“РХГ.1971 г.ЕТЗ“Подем“става републикански работнически шампион.

Капитана на ДФС“Янтра“ Никола Мачков с купата за държавен шампион

 

Години по късно в Плевен на републиканското първенство за юноши талантливите и сърцати състезатели на Симеон Блажев печелят шампионската титла оставяйки зад себе си отборите на Варна и Плевен.

Христо Йорданов възражда мъжкия хандбал в Габрово

  
Христо Йорданов възражда мъжкия хандбал в Габрово
След няколко годишно прекъсване в Габрово отново има хандбал и в мъжкия профил. Възпитаникът на местната школа Христо Йорданов е в основата на проекта, а основаният от него ХК „Чардафон“ има за цел да възстанови традициите на мъжкия хандбал в града, като развие една добре работеща детско-юношеска школа. Може да се каже, че новият клуб е наследник на донеслия много победи и престиж на Габрово ХК „Подем“, който беше закрит преди около 10 години, както и на последвалия го, но съществувал твърде кратко, клуб Хугадорс.
   Йорданов е възпитаник точно на Подем, а първите си стъпки в хандбалната игра е направил под ръководството на специалиста Цоньо Начев. След напускането на Подем Христо облече екипа на НСА, а в последствие игра две години в италианския  КУС“Венеция“. След завръщането си в България беше шест сезона в отбора на Локомотив (Варна) – четири като състезател и два като треньор, и три в тима на Добруджа (Добрич). В историята на клуба от Добрич Йорданов записа името си със златни букви, като беше един от състезателите извоювали историческата първа шампионска титла за Добруджа в А РХГ. Това стана през сезон 2011/2012 година. Във визитката си Христо има шест шампионски титли (б.р. 4 с Локомотив и 2 с Добруджа) и пет купи на страната. Близо 10 години носи екипа на България като състезател. През 2008/2009 година беше старши-треньор на мъжкия национален отбор, а от 2010-та до 2012-та на младежкия.
Тоест, в основата ХК Чардафон е едно от най-разпознаваемите лица в българския мъжки хандбал през последните десетина години, а това безспорно е една добра предпоставка за нещо сериозно и дай Боже дълготрайно.
Основен негов съмишленик при осъществяването на проекта е Пламен Дедев – друг бивш хандбалист, изградил се в школата на ХК Подем. Идеята на двамата е паралелно с добре работещото женско направление, да се развива и мъжки профил в този традиционен за Габрово спорт. Съответно клубът е отворен за момчета от всички възрасти, които имат желание да се практикуват играта хандбал. Вече са изградени формации във възрастовите групи до 12, до 14, до 16 и до 18 години, които ще участват в първенствата на зона Мизия. Габрово отново ще има и мъжки представителен отбор по хандбал. Като начало той ще се включи в първенството на Б група. С екипа на Чардафон ще се състезават доста от момчетата, които преди години носиха екипите на Подем. Е, те вече не са точно момчета, но ентусиазмът им е същия, ако не и по-голям. „Старите муцуни“ вече се събраха и започнаха тренировки. В заниманията участват Слави Мандичев, Данаил Начков, Йордан Ганчев, Георги Дойчинов, Михаил Башев, Пламен Дедев, Евлоги Вълчанов, Станислав Галов, Иван Мандичев, Слав Колев, Мирослав Денчев, Венко Толмазов и други. Заедно с тях се подготвят и 7-8 момчета от Професионалната техническа гимназия в града. Тренировките на тима се провеждат във вторник и четвъртък от 19,00 часа в хандбалната на стадион „Христо Ботев“.