История

Ханбалът в град Габрово, защо е толкова популярен.

Стадион“Христо Ботев“, 1958 г.

 

През м.септември 1961 г. Спортно дружество Чардафон-Орловец изпраща свой отбор да вземе участие в турнира за Купата на Народна Република България на ледената площадка в столицата София с треньори на габровци са Величко Лютаков и Стефан Попов.В отбора вземат и Христо Коев-Кучето и Стелян Стефанов,които в по-късен етап дават своя принос и като треньори.Същата година юношите на дружеството водени от треньорите Петър Николов и Мишо Новаков в град Трявна заемат и първото призово класиране трето място на първото републиканско първенство за юноши.Следващата година треньорът Кольо Тодоров и водените от него юноши заемат първо място на зоналния турнир в Търговище,което им дава право да вземат участие на републиканското първенство в Ямбол.Добрите резултати в първите години поттикват Благой Вангелов да организира и плануването на тренировъчния процес допринасяйки за по добри резултати.1965 година отбора влиза в „Б“РХГ.1971 г.ЕТЗ“Подем“става републикански работнически шампион.

Капитана на ДФС“Янтра“ Никола Мачков с купата за държавен шампион

 

Години по късно в Плевен на републиканското първенство за юноши талантливите и сърцати състезатели на Симеон Блажев печелят шампионската титла оставяйки зад себе си отборите на Варна и Плевен.

Г.Добрев, Н. Мачков

Златната „Ера” на Цоньо Начев.

          Ноември 1988 г. в салона за физическо възпитание и спорт на ОУ”Св.Св.Кирил и Методий”, Цоньо Начев събира момчета от 3-4 клас. Години по-късно тези негови състезатели и техните последователи донесоха седем златни отличия и множество (1991 г.момчета до 12г,; 1992 г.Момчета до 14 г.; 1993 г. Момчета до 14 г.1994 г. Момчета до 14 г . и Юноши младша възраст; 1996 г. Юноши старша възраст ; 1997 г. Юноши старша възраст )сребърни и бронзови на градът ни. За първи път вкусът на златото младите лъвчета опитват през 1992 г  по името ДФС”Янтра”на Държавните финали при 14-годишните в Българене.                                                 През 1997 г. ХК”Подем-Чардафон” печели правото на участие в „А” РХГ.

Новия член на „А“ РХГ, сезон 1997/98 г.

През първата година оцеляването изглежда невъзможно,но младия тим заедно с амбициозния технически директор Марян Михаийлов успява.

Сезон 1998/99 г.

Следващите две години след като отбора е посъбрал опит всички започват да мечтаят за медали. На кормилото на отбора застава Добрин Очков, който има опит основно в женското направление и може би за това, очаквания скок не се осъюествява.През 2000 г.основния спонсор на клубът ЕТЗ”Подем” прекратява финансирането и отбора отказва участие в елита,запазват се юношеските формации ръководени от Галин Господинов.За съжаление през следващата година сдружението прекратява дейността си.

Христо Йорданов възражда мъжкия хандбал в Габрово

Христо Данаилов Йорданов

 

След няколко годишно прекъсване в Габрово отново има хандбал и в мъжкия профил. Възпитаникът на местната школа Христо Йорданов е в основата на проекта, а основаният от него ХК „Чардафон“ има за цел да възстанови традициите на мъжкия хандбал в града, като развие една добре работеща детско-юношеска школа. Може да се каже, че новият клуб е наследник на донеслия много победи и престиж на Габрово ХК „Подем“, който беше закрит преди около 10 години, както и на последвалия го, но съществувал твърде кратко, клуб Хугадорс.

                Йорданов е възпитаник точно на Подем, а първите си стъпки в хандбалната игра е направил под ръководството на специалиста Цоньо Начев. След напускането на Подем Христо облече екипа на НСА, а в последствие игра две години в италианския  КУС“Венеция“. След завръщането си в България беше шест сезона в отбора на Локомотив (Варна) – четири като състезател и два като треньор, и три в тима на Добруджа (Добрич). В историята на клуба от Добрич Йорданов записа името си със златни букви, като беше един от състезателите извоювали историческата първа шампионска титла за Добруджа в А РХГ. Това стана през сезон 2011/2012 година. Във визитката си Христо има шест шампионски титли (б.р. 4 с Локомотив и 2 с Добруджа) и пет купи на страната. Близо 10 години носи екипа на България като състезател. През 2008/2009 година беше старши-треньор на мъжкия национален отбор, а от 2010-та до 2012-та на младежкия.
Тоест, в основата ХК Чардафон е едно от най-разпознаваемите лица в българския мъжки хандбал през последните десетина години, а това безспорно е една добра предпоставка за нещо сериозно и дай Боже дълготрайно.
Основни негови съмишленици при осъществяването на проекта са Мирослав Денчев и Пламен Дедев – хандбалисти, изградили се в школата на ХК Подем. Идеята на им е паралелно с добре работещото женско направление, да се развива и мъжки профил в този традиционен за Габрово спорт. Съответно клубът е отворен за момчета от всички възрасти, които имат желание да се практикуват играта хандбал. Вече са изградени формации във възрастовите групи до 12, до 14, до 16 и до 19 години, които ще участват в първенствата на зона Мизия. Габрово отново ще има и мъжки представителен отбор по хандбал. Като начало той ще се включи в първенството на Б група. С екипа на Чардафон ще се състезават доста от момчетата, които преди години носиха екипите на Подем. Е, те вече не са точно момчета, но ентусиазмът им е същия, ако не и по-голям. „Старите муцуни“ вече се събраха и започнаха тренировки. В заниманията участват Слави Мандичев, Данаил Начков, Йордан Ганчев, Георги Дойчинов, Михаил Башев, Пламен Дедев, Евлоги Вълчанов, Станислав Галов, Иван Мандичев, Слав Колев, Мирослав Денчев, Венко Толмазов и други. Заедно с тях се подготвят и 7-8 момчета от Професионалната техническа гимназия в града. Тренировките на тима се провеждат във вторник и четвъртък от 19,00 часа в хандбалната на стадион „Христо Ботев“.

        Три сезона чардафон печели първите места в „Б ”РХГ , но поради липсата на финансово обезпечаване отказва да играе в елита.

През 2016г. е направена голямата крачка и отбора влиза в елитната „А”РХГ. Това решение е подтикнато от факта, че отбора е изградил пълната пирамида от възрастови групи с талантливи състезатели, които подпомогнати от опитни могат да направят една добра сплав. В отбора са привлечени съотборниците на Христо Данаилов от  трикратния шампион на България ХК „Фрегата”Бургас (играещ треньор и бивш капитан), Димитър Петков и Стефан Кирилов. А от разпадналия се ХК „Левски”София Марио Янчев, Георги Николов и Николай Цветков. Те заедно с добре познатите участници в Б група Слав Колев, Мирослав Денчев, Пламен Дедев, Радослав Иванов, Павел Симеонов, Евлоги Вълчанов, Йордан Ганчев,Христо Христов, Никола Николов, Марин Арабджиев и юношите Цветелин Христов, Цветомир Цвятков, Стефанос Захов, Пенчо Пенчев, Марио Вълчев , Митко Монев. Още през първия сезон завоюват бронзовите медали срещу отбора на ХК „Пирин „ Гоце Делчев.

Отборът завоювал трето място в „А“РХГ през първия си сезон в елита

През сезон 2017/2018 са привлечени опитния Мирослав Владков и младежкия национал Петко Петков, като заявява шампионски амбиции.Множеството контузии сполетили отбора възпрепятства постигането на целите преди сезона. Въпреки това Чардафон е на крачка да играе финал на турнира „Купа България”, като на полуфинала губи от отбора на ХК „Добруджа” Добрич след продължения. Спечелва бронзовите медали и завършва четвърти в Държавното първенство.Същата година е избран за „Отбор на годината” за град Габрово.

„Отбор на годината” за град Габрово за сезон 2016/2017

Следващия сезон 2018/2019 Чардафон отново завоюва бронзовите медали от Държавното първенство.