Хандбалното първенство при мъжете започва този уикенд, „Чардафон“ приема „Спартак“ в неделя

Този уикенд стартира новото първенства в „А“ Републиканската ни хандбална група при мъжете. За осма поредна година в него ще участва и съставът на „Чардафон“. Габровският тим ще бъде един от деветте в елитната група. Новият член на „А“ РХГ е НСА (София), който се завръща след няколко годишно отсъствие от първото ниво на родния хандбал.

„Чардафон“ ще стартира кампанията с домакинство на „Спартак“ (Варна). Мачът е тази неделя от 16 часа в зала „Орловец“. Генерална репетиция за началото на първенството беше участието на габровския тим в традиционния турнир „Тодор Хънков“ в Бургас, който се проведе в края на миналата седмица.

„В подготовката на отбора се включиха 17 състезатели – сподели треньорът на габровските хандбалисти Христо Данаилов. – Основата са добре опитните Мирослав Денчев и Станислав Йорданов. Остават плевенчаните Кристоф Маринов и Николай Георгиев, които бяха част от състава ни и през миналия сезон. В отбора се завръщат Денислав Събев и Кристиян Колев. След тежки контузии отново в игра ще бъдат и Валентин Робов и Пенчо Пенчев. Към тях се присъединяват юношите Алекс Бойчев, Алекс Боевски, Николай Иванов, Христо Йорданов, Кристиян Иванов, Тодор Кънев и Мартин Боянов. Също юноши на отбора, но при 19-годишнтите, са Тонислав Глушков и Александър Цвятков. Това са 17-те, които участваха в подготовката. Към тях се присъедини и Георги Попов – млад, надежден вратар от Каварна. По-късно чакаме да се включи и Стефанос Захов, който в момента е извън страната. Той миналата година също се започна в движение и помогна на отбора да придобие по-различен и по-положителен облик в сравнение с този от началото на първенството. Това допринесе и за по-положителния старт на състава ни през втория полусезон, но пък тогава се случиха тези неприятни контузии на Пенчо Пенчев и Валентин Рабов, които ни върнаха в основна фаза. Надявам се през новия сезон да не ни спохождат такива неща и през цялото време да се движим в една възходяща линия, защото смятам, че сме с достатъчно широк състав, макар и с доста юноши. Те трябва да показват с всяка изминала тренировка, с всеки изминал мач, че неслучайно залагаме на тях и че ще ни радват в бъдеще не само с ентусиазма си, но и с добри резултати. Има и напускащи отбора ни, което е напълно резонно предвид това, че не сме с добри финансови възможности и не толкова желана дестинация ако някой гледа чисто комерсиалната страна на нещата. Напускат ни сърцатият вратар Георги Вълков, който ще продължи кариерата си в НСА, Валентин Гачев, който предпочете отбора на „Осъм“ и Румен Ангелов, който пък се присъедини към „Локомотив“ (ГО). Желая им успех!“

2023 3

Почти половината отбор ще бъде съставен от юноши, продукт на школата на „Чардафон“. Според Данаилов те вече са готови за прехода към „А“ РХГ.

„Добра подготовка за юношите беше участието им през миналия сезон в „Б“ група. Те там усетиха разликата между юношеския и мъжкия хандбал и мисля, че са готови. Показаха добри изяви и в турнира „Тодор Хънков“ в Бургас, в който участвахме преди старта на първенството – една проява, в която ние редовно се включваме. Отлично време за провеждането му са избрали домакините, за което ги поздравявам. Това беше една добра подготовка за състава ни. Да, резултатите не бяха добри, но определено се видя, че има потенциал за работа“.

Изминалият сезон в „А“ РХГ беше най-неуспешния за „Чардафон“ от влизането му в елита през 2016-та. Отборът не успя да се намеси в битката за първата четворка и завърши редовния сезон в дъното на класирането. През този сезон целта ще е стабилизиране.

„Нашата цел е да оцелеем в директния смисъл на думата. Искаме да задържим хората, които ни подкрепят и вярват в нас; да запазим ентусиазма, с който работим, което няма да е лесно; да умножим членовете на клуба, което е на път да стане, след като с всяка изминала година се виждат и резултати в школата. Това са основните ни цели. Ако можем да намерим и хора, които ни симпатизират не само като поддръжка, а и като някаква финансова помощ, ще бъде супер. Тази година намерихме един такъв човек в лицето на г-н Николай Умников. Благодарение на него всички деца в школата са облечени както никога до сега – отгоре до долу. Това запазва и нашия ентусиазъм за работа и вярата. Естествено, не трябва да забравяме и Николай Радев, който винаги ни е помагал финансово когато сме имали нужда. Намират се хора, да, не е достатъчно на този етап, но в края на краищата ние вярваме, че когато полагаме някакви усилия, те ще бъдат възнаградени“, оптимист е Данаилов.

Дали и той ще облече отново екипа и ще влезе в игра, за да помогне на по-младите момчета с опита си на терена, тепърва предстои да стане ясно, но шансовете това да се случи са по-скоро големи. Ще разберем в неделя, когато е битката със „Спартак“ (Варна).

Останалите срещи от първия кръг на „А“ РХГ са:

НСА (София) – Шумен 61

Левски (гр. Левски) – Фрегата (Бургас)

Добруджа (Добрич) – Осъм (Ловеч)

Локомотив (Горна Оряховица) – почива

Източник:https://www.sport-gabrovo.com

Leave A Comment